povela se prica na viber grupi o uljima pa mislim da ne bi bilo lose da takvu diskusiju imamo i ovde da ostane zabelezeno.
za pocetak evo da razresim dilemu @ pexu, evo sta eneos preporucuje za nase lubenicare ;D
Ja u yare 5W30 sipam i auto ne troši ulje tj. što neko reče ne zahteva dolivanje između intervala zamene. Jedino odstupanje je bilo kad sam išao u Grčku i morao malo da dolijem ali to smatram da je ok pošto sam vozio tokom dana kada je bilo 30°+ i na preko 4k rpm. Od povratka iz Grčke nivo ulja je konstantan.
03.03.2018, 17:21 (Poslednja izmena: 03.03.2018, 17:22 od pex77.)
Yarisa sam kupio sa 10w40 uljem koji mu sipali u Touring Stanojević sa objašnjenjem da auto počeo da troši ulje od zamene do zamene. Koliko? Pa više nego što bi trebalo, glasio je odgovor! Prvi servis sam posle kupovine uradio u Toyota Techno MK Auto Čačak. Po savetu šefa servisa Nebojše Minića vratili smo Yarisa na Toyotino ulje 5w30. Potrošnja posle 13000km bila je 1l! Sledeći servis sam uradio kod mog automehaničara iz mesta, i ostao sam na istoj gradaciji 5w30, samo smo prešli na Motul Eco-Nergy koji je bio alternativa Toyotinom ulju u ovlašćenom servisu u Čačku! Potrošnja na 10000km nije prelazila 1l!
Sada u Corollu, sa 1.8 7A-FE motorom, sipam Eneos Premium Hyper 5w40! Zamenu istog radim na 8000km, i od zamene do zamene neosetno padne ispod maximuma!
Мој Јарис Версо је "пробао" : "ОЕМ ТОYOTA", "ENEOS HYPER" и "SHELL".
Последње је сипано "ENEOS SUSTINA".
Сва уља су била "5W-30" градације и није трошио ништа прве три године, сад досипам око 1 литар између сервисних интервала.
Не оптерећујем се потрошњом уља, ауто је ипак 17 година стар и прешао можда 180.000 км.
The following 1 user Likes ニッポン車's post:1 user Likes ニッポン車's post • pex77