Posle predjenih 3000 km sam primetio da mi je motor poceo malo trositi ulje. Jedan dl otprilike. Menjao sam karike i gumice ventila. Majstor koji je radio motor mi rece da ne sme nista da potrosi posle uradjenog posla.
Ulje je eneos 10w40.
Jedan drugi majstor mi rece da trosi jer nije hilznovan i da je do hilzni. Jel moguce da je do toga?
Mislim da je jedan dl jako malo i da ne treba da brines ako je samo toliko.
Taman ono sto ti ostane u kantici dolijes do zamene. To je oko 3-4 dl. sto je po meni jako malo.
Vec sam napomenuo negde da meni do 5.000-6.000 nista ne trosi pa onda pocinje po malo. Valjda ga razbije ili sta vec.
prvo, ti na tom motoru imas kraci interval zamene, 1 dl na 3000 km nije mnogo ali s obzirom na to da je radjena polu generalna mislim da ne bi trebao nista da trosi.
da, u taj motor ide to ulje
Када се отвара мотор, проверава се стање свих компоненти.
Мери се сваки цилиндар, клип, проверава стање лежајева на радилици...
Може се десити да су деформисани цилиндри и клипови, обично добију овални облик и морају се мењати у том случају. Ако се монтирају нове карике на лоше клипове и цилиндре мотор ће опет трошити уље.
Ако је све у дозвољеним толеранцијама и нема оштећења на цилиндрима замене се карике, гумице вентила, поравна глава и нема потрошње уља. Исто тако има разлике у квалитету делова...а опет је ту и цена, да ли се исплати радити ако поправка буде прескупа.
Kakav god da je kvalitet delova, ne verujem da posle 3000km već mogu da se bace...možda se i varam.
Reče majstor da je sve proverio delove motora i da je sve ok.E zaboravio sam da napomenem da sam primetio da oko menjača slini malo,ne znam dal je to motorno ili menjačko ulje,možda tu gubi,nem pojma...